Catalan and Spanish Commentary On My Articles
Per què no es bo fer amics a la feina?
Un psicòleg ha estudiat el procés de fer amics a la feina i ha arribat a la conclusió que és millor no fer-ho
Una de les majors preocupacions que tenim a l'arribar a un nou lloc de treball és que l'ambient laboral sigui bo i agradable. Volem sentir-nos còmodes, caure bé als nostres companys i demostrar al 'jefe' que ens hem adaptat a l'entorn laboral.
Un estudi de Addeco demostra que un bon clima a la feina millora la productivitat i el compromís en els treballadors. És evident que resulta beneficiós per l'empresa: però també pels treballadors: les jornades de 8 hores ens obliguen a estar tot el dia rodejats de les mateixes persones, per la qual cosa una bona relació amb l'entorn sumarà un valor afegit a la feina.
Que la feina es converteix en la nostra 'segona casa' pot sonar un invent del capitalisme, però és una realitat. És per això que resulta pràcticament impossible no crear vincles d'amistat amb els companys. Nir Bashan, psicòleg especialitzat en creativitat, ha estudiat el procés de fer amics a la feina i... ha arribat a la conclusió que és millor no fer-ho
Segons Bashan pot ser que valgui la pena centrar-se a prendre les millors decisions en lloc de deixar-se emportar pel xafardeig de l'oficina. L'expert apunta que les relacions purament professionals a la feina no només poden conduir a una major sensació de benestar, sinó que també pot fer-te més feliç a la feina.
Però Bashan va més enllà, i dona tres dades claus per reforçar la idea que no és bo caure en la trampa de fer amics a la feina:
1. Evitar el drama:
Molts de nosaltres hem vist a un grup d'amics del treball posar-se d'acord per a influir en la política de l'empresa d'una manera o un altre o per a retardar reunions i així poder complir la seva pròpia agenda, per posar només dos exemples. Però el psicòleg explica que, a la llarga, el que acaba ocorrent és que la gent es veu atrapada en aquesta espiral conspiratoria i acaba odiant el seu treball. A més, s'acaba cremant i es decep quan els seus suposats amics no donen la cara per ells en una reunió.
També sorgeixen les enveges i les comparatives. "A Carlos li van ascendir l'any passat i fa molt menys que jo! Què està passant?". O: "El meu cap està menys qualificat que jo, per què no soc jo el que avança?". Inevitablement, això porta a intentar fer aliances amb amics del treball per a impulsar una narrativa favorable sobre nosaltres, alguna cosa que gairebé sempre implota. Segons l'expert, hem d'evitar aquests embolics, sovint temptadors, que no ens aporten res. En el seu lloc, hem de centrar-nos en el nostre treball. "Aquest és el mètode infal·lible per a tirar endavant. Pot portar un temps, però a llarg termini és l'única opció viable per a un creixement sostenible a llarg termini", comenta Bashan.
2. Mantenir clars els límits
Els veritables amics són persones amb les quals pots ser tu mateix i amb les quals pots mostrar-te tal com ets, sense necessitat de retocs. Són persones amb les quals has desenvolupat una relació profunda al llarg del temps, que és mútua i flueix en dos sentits. Tu ets aquí per a ells i ells són aquí per a tu. Es crea confiança.
En el treball, aquesta relació es torna molt, molt complexa. És un amic de veritat o vol alguna cosa de mi que li beneficiï? En qui puc confiar realment en el treball i què ocorre si violen la meva confiança? El meu cap és realment el meu amic o només intenta que treballi més dur, més temps o més ràpid?
Si mantenim uns límits clars en el treball, mai caurem en el parany de preocupar-nos d'en qui confiar i qui té en compte els nostres millors interessos.
La gent, a més, sol confondre als companys de treball amb la família, caient en el parany de tenir una "mare del treball", un "pare del treball" o fins i tot un "marit del treball" o una "esposa del treball".
Basher explica que això pot conduir a una sèrie de resultats desastrosos, ja que la família no és el mateix que el treball i confondre tots dos té ramificacions duradores que poden ofegar l'èxit professional i conduir a comportaments poc ètics. Mantenir els límits clars i la vida laboral separada de la privada ajudarà a pal·liar aquest possible fracàs i a centrar-se en el que realment importa: el treball.
3. Tenir diferents expectatives
La principal diferència entre una relació professional en el treball i una amistat personal en el treball són les nostres expectatives. Solem esperar moltíssim dels nostres amics. Les nostres relacions professionals es regeixen per unes expectatives molt diferents, molt més moderades i limitades. Consisteixen en respecte mutu, menys pessimisme i voluntat de col·laborar de manera efectiva per a tirar endavant els projectes. Però no inclouen (ni han d'incloure) compartir quins són els teus somnis i aspiracions o on planeges conèixer a l'amor de la teva vida.
Este es el mayor error que estás cometiendo en el trabajo y es muy común
Estas son las tres claves del psicólogo especializado en creatividad, Nir Bashan
El ambiente laboral es una preocupación común al iniciar un nuevo trabajo. Todos deseamos sentirnos cómodos y llevarnos bien con nuestros compañeros, así como adaptarnos fácilmente al entorno profesional. Un estudio realizado por Addeco ha demostrado que un buen clima laboral tiene un impacto positivo en la productividad y el compromiso de los trabajadores.
Esta mejora no solo beneficia a la empresa, sino también a los empleados, ya que pasamos muchas horas al día rodeados de los mismos colegas, lo que convierte una buena relación con el entorno en un valor agregado para el trabajo.
Aunque es común que en el trabajo se forjen amistades, el psicólogo especializado en creatividad, Nir Bashan, sostiene que centrarse en tomar decisiones profesionales acertadas puede ser más beneficioso que involucrarse en amistades laborales. Para respaldar esta idea, Bashan ofrece tres claves para evitar caer en la trampa de entablar amistades en el ámbito laboral:
Evitar el drama: En ocasiones, los grupos de amigos en el trabajo pueden influir en decisiones internas de la empresa o retrasar reuniones para favorecer sus intereses individuales. Sin embargo, esto puede llevar a un ambiente de conspiración y resentimiento en el trabajo. Es preferible mantener relaciones puramente profesionales y concentrarse en el desempeño laboral para un crecimiento sostenible.
Establecer límites claros: A diferencia de las amistades personales, las relaciones laborales pueden ser complicadas. No siempre es claro si alguien es un verdadero amigo o busca beneficios propios. Mantener límites definidos ayuda a evitar preocupaciones sobre la confianza y los intereses personales en el entorno laboral. También evita confundir las relaciones profesionales con las familiares, lo que puede tener consecuencias negativas para el éxito profesional.
Expectativas diferenciadas: Las relaciones profesionales se basan en expectativas más moderadas y enfocadas en el respeto mutuo y la colaboración efectiva. No es necesario compartir sueños personales o aspectos íntimos de la vida con los colegas. Mantener expectativas claras y realistas contribuye a un ambiente de trabajo más estable.
Al seguir estas claves, se puede construir un entorno laboral positivo y enfocarse en el desarrollo profesional sin caer en complicaciones innecesarias.